Къртене на стени и стари сгради – кое остава неизвестно

Една стара мъдрост гласи: „Живял е човек, който през живота си е посадил две дървета и е вдигнал една къща“. Строежът на къща е хубав етап от живота на всеки, но често той е споходен от друг не така приятен - събаряне на къща.

Не на всеки му се е налагало, а може никога да не стигне до този етап от живота, в който ще трябва да събори, срути сграда. Разбира се, никой не говори и за къртене на цяла сграда. Такова се извършва с помощта нафирма по къртене, До какво се свежда събарянето на стара сграда:

v:shapetype id="_x0000_t75" coordsize="21600,21600" o:spt="75" o:preferrelative="t" path="m@4@5l@4@11@9@11@9@5xe" filled="f" stroked="f">

Това е услуга, която фирми извършваща къртене предоставят на клиенти по заявки. Могат да бъдат съборени всякакъв вид сгради – вили, къщи, бараки, пристройки, останали основи от такива и други. С услуги на фирма по къртене тази задача се извършва в кратки срокове и без големи усилия от страна на поръчителя.

Разбира се, за да се съботи дадена сграда, изисква тя да е нечия собственост, за чието събарянето се изисква разрешително.

Самото събаряне на сграда става с помощта на специална техника, оборудване, кранове, контейнери. Всяка постройка има множество места, в които достъпа е труден или невъзможен. Там специалистите по къртене извършват ръчно къртене на бетон, тухли, мазилка. За по-обемните места се използва т.нар. хидрочук. Багерът, за който споменахме е необходим за събиране и извозване на струпаните строителни отпадъци.

След грубата част по събаряне на сграда идва ред на чистене, извозване и изхвърляне на строителни отпадъци. За целта специалисти, подходяща техника и камиони трябва да са наети. Контейнери за събиране на строителни отпадъци могат да бъдат взети под наем. В общи линии и като цяло събаряне на сграда си е трудоемка задача, но с професионално отношение и строителна фирма с опит всичко изглежда дори лесно.