Какво е пчелен прополис?

Пчелния мед е един от най-полезните хранителни продукти които човек може да консумира директно. Неоспорими са положителните му качества и доброто въздействие върху целия организъм. Уникален продукт е пчелния мед, ако се съхранява при определени условия и температура, той на практика няма краен срок на годност. Доказателство за това е намерения пчелен мед в египетските пирамиди. В тази статия освен за медът, ще поговорим и за други продукти които се произвеждат от пчелите или това е техен страничен продукт. Друг продукт от пчелите е прашеца.

Той се използва за храна на младите пчели. Знае се за богатото съдържание на различни вещества в този пчелен прашец и не случайно хранят младите пчели с него. Изключително наситен е с протеини – те съставляват почти половината ( 40 процента). Може да се каже, че пчелния прашец е истинска храна в която има толкова много полезни и необходими вещества които в продуктите от животински произход не може да открием никога. Полезните продукти на пчелите не свършват до тук.

Сега ще поговорим за още един който се нарича прополис или някой му казват просто „клей”. Този пчелен продукт е смес от много неща – смоли, пчелен прашец, восък, добавени са още ензими и други необходими вещества. Прополиса бива използван от пчелите за най-различни дейности – запълване на кухини в кошера, полиране на килийки в които пчелата майка ще снесе яйца, обработка на убити животни вътре в кошера и още много.

Вече разбирате, че това е тяхното средство с което дезинфекцират своя дом. Както за тях е полезен с това си свойство, прополисът намира и приложение за нас хората. Той е много използван за изработка на мехлеми и кремове. Освен ннектарен мед, има и други видове. Но като че ли този е най-разпространен и търсен. Може би защото е един от най-полезните. Не че останалите не са, но класическия си остава най-предпочитан.