Какво не знаем за домашните любимци

Домашният любимец носи радост, обича ни, угрижва ни с внимание, носи ни забавни емоции, без да иска награда, без да чака похвала и без да търси благодарност. Те са прекрасни, мили създания, които влияят позитивно на настроението и здравето ни, както физически, така и психически. Отглеждането им у дома се оказва и нелека задача, а понякога може да крие рискове.

Какво трябва да знаем, преди да изберем домашен любимец – изборът на животно, никога не бива да е съпроводен от моментно състояние. Винаги трябва да сме на ясно с отговорностите, пред, които ще се наложи да се изправим. Съветването с познати и приятели, които вече имат дадено животно от дома може да са много ценни съветници. Важно е и да се консултираме с останалите членове на домакинството. Добре е да сме на ясно, колко грижи ще изкисва бъдещия „съквартирант“ на дома ни. Как ще бъдат разпределено отговорностите между различните членове на дома. За това се обръща внимание на къпане, извеждане, снабдяване с храна и т.н. Добре е от самото начало да се знае и кой ще се грижи за животното, когато в дома няма никой. Всички медицински изследвания и прегледи трябва да са ни известни и да се спазват. Нужно е и да имаме представа, колко голямо може да стане домашното животно, както и да се предвиди, когато порасне, в коя част на дома ще живее. Ако някой член на дома има алергия към животни, трябва да се обърне внимание и на този момент.

 

Кога са опасни домашните любимци – най-големите опасности, които крие едно животно, независимо дали е горско или питомно е свързано с болестите, които много често носи вродени. Добрата хигиена в дома на всеки от членовете и при наличие на домашен любимец от изключително значение. Не бива да се забравя и, че най-чести причинители на инфекции в дома и по хората са кучета и котки. Последните се заразяват, чрез кърлежите навън, а така внасят болестта и у дома. Добре е домашният любимец да бъде ваксиниран или третирани периодично с препарати против кърлежи и други насекоми.

Избор на куче за домашен любимец – породите кучета са много, но не всяка от тях е подходяща за отглеждане в домашни условия. Бойни породи кучета като бултериер, питбул, ротвайлер не са разумно решение, ако в дома има малки деца. В последният случай се избират породи кучета, които са добронамерени към човека, например Лабрадор.