Ендорфин, хормона на щастието – какво не знаем за него

Познати като хормони на щастието, ендорфините се образуват в мозъка на човек и са част от храносмилателната му система. За първи път те били открити като вещество в човешкият организъм през 70-те години на миналия век от Ханс Костерлиц и Джон Хюг.

Някогашните първи данни за ендорфин били наречени енкефалини, а името им произхождало от гръцкият език и означава „в главата“. С годините веществото ендорфин било подложено на множество проучвания, изследвания, а това довело до установяване на действието му в организма. Ендорфинът въздейства над хормоните на болка, намалява неприятното усещане и дискомфорта в тялото и създава чувство за релакс. Към многообразие и многофункционални свойства на ендорфина се прибавят още положителните качества над храносмилателната система, благоприятно въздействие над спокоен, здрав и пълноценен сън и не на последно място способността да карат хората да се влюбват.

 

Големите количества ендорфин в кръвта и мозъка са способни да предизвикват усещания на еуфория, а това усещане е много сходно с усещането при вземане на дрога. Съществува и голяма разлика между двете, а тя от своя страна се корени във факта, че опиатите въздействат негативно над човешката психика и здраве, а „хормоните на щастието“даряват жизнена енергия, сили, оптимизъм, ведро настроение, чист разум и отлична физическа форма.

Според учените, с практикуване на даден спорт или фитнес за тонус, в организма на човек се увеличава производството на ендорфин. Последното обяснява и защо при депресивни състояния, спад на тонуса, стрес, загуба, лекарите съветват пациентите да се занимават с някакъв вид спорт или да увеличат физическата активност.

На последно, но не по значение място остава вътрешната нагласа и настройката на човек, а именно – дори в тежки и трудни ситуации да мобилизира силите и енергията си и вътрешно да се настрои към очакващото го щастие. Ендорфинът ще допринесе това да стане реалност.