Как да направим профилактика на лаптопа сами

Днес е повече от препоръчително профилактика или ремонт на лаптоп да се прави на всеки 5-6 месеца. Нека да започнем с един общ план за действие:

 

подготовка и инструменти на работното място

премахване на ненужни или любопитни ръце и крака (тук става дума за домашните животни, ако има такива)

анализ на лаптопа

изолиране, пречистване и обработка на необходимите раздели

Сглобяване на устройството

тестване и морално удовлетворение от свършената работа.

В стъпка номер едно трябва да се изберат инструменти, които са фини и щадящи малките детайли на лаптопа. Тук се поместват и памучен тампон и течност за почистване на техника. Най-добре е тя да е специална за такъв вид профилактика, за да не окаже разграждащо действие върху фините елементи.

Много важно е още преди старта, на каквато и да е манипулация по техниката тя да бъде изключена от контакта. Предвид, че устройството има батерия за лаптоп, която може да го държи в режим на работа за дълго, то по-добре е устройството да бъде изцяло изключено или да му се извади батерията.

Пластмасовите части на тялото, особено решетката е желателно да се обработят с пяна и да се почистят с мека и чиста кърпа. Няколко капки смазка и всичко се връща обратно в процеса на сглобяване.

За профилактика на лаптопа, се използва още операция по отстраняване на натрупвания по процесор, видео чип и мост. Всичко това може да стане с термична паста. Опитайте да не прекалявате с количеството течност. Нанесете тънък слой грес равномерно.

Всичката успешна превенция и грижа по лаптопи ще проличат още при първото активиране в процес на работа.