Наемете агент по продажби на имоти, за да вземете най-добрата цена за къщата

Желаете да продадете къщата, в която живеете дълго време и с която ви свързвате ценни спомени? След като вече сте взели решение, подходете професионално и като истински бизнесмен! Предайте юздите на добър агент по недвижии имоти, защото обикновените хора не са запознати с подробностите в тази област. Някои добри професионално заснети фотографии на най-силните, привлекателни и въздействащи аспекти на вашия дом трябва да бъдат предадени на средствата за целите на маркетинга.

 

Вие, както и вашия агент по недвижими имоти трябва да сте наясно с факта, че продавачът не трябва да се натъква на вас през цялото време на огледа. Вие или агентът, който показва къщата, трябва да се представи на купувачите и след това да се оттегли. Това ще даде глътка въздух за купувачите, за да обсъдят потенциала на дома. Ако продължите да кръжи около тях непрекъснато, те няма да се чувстват комфортно да говоря пред вас помежду си. Не трябва да се представяте като някой, който отчаяно иска да продаде къщата си. Нека къщата ви говори за себе си.

Предполага се, че вие ​не трябва да показвате вашите домашни любимци, когато купувачите са на посещение. Възможно е някои от купувачите да не искат домашни любимци да бъдат около тях или дори може да са алергични към тях. Тяхният непрестанен шум също може да възпре потенциалните купувачи.

 

Вижда се, че, обикновено, първата оферта, която продавачът получава е най-високата. Това се дължи на факта, че когато една къща стои дълго време на пазара, нейната цена се намалява. Хората могат да започнат да мислят, че нещо не е наред с къщата. Ето защо,  е добре да сте гъвкави, по отношение на цената и първата оферта трябва да е най-високата. Да бъдете гъвкави за приключването на сделката е ключът. Вместо просто да откажете на купувач, който ви предлага по-ниска цена офертата веднага, може да преговаряте за средно положение, за да се постигне печеливша ситуация и за двете страни - купувача и продавача.