Почивка и приключения в пещерните земи на България

Със старта на задаващото се лято всеки започва тайничко да крои планове, дори, когато е на работното място. Съществуват стотици места по света, които могат да зарадват, изумят и изненадат, но това, което може да предложи родината ни е незаменимо и неповторимо. Дали, защото е родно, дали, защото обичаме прохладата в летните горещини. Предлагаме ви  забележителни места из България, които на всяка цена трябва да посетите. И това не с уговорката да се сблъскате с разкоша и лукса на съвремието, а да се потопите в магнетична природа, да се докоснете до места, които наши прародители са обитавали и да се завърнете у дома с неизчерпаема енергия, сили и любов към света.

 

Красотата на хълмовете, дълбочината на скалите, света на пещерите разкриват история и естество. Те са като магическа приказка, която винаги и всеки може да омае, а влезли веднъж на такова място, няма как да не забравите за реалния, забързан и динамичен свят.

Пещерите на България разкриват загадки на миналото, откриват нова визия, до която много така и не са се докосвали. Те са онова, което навява за бъдещето, идвайки от миналото и подтиквайки всеки към приключения.

Пристъпете бавно в една от каменните зали на пещери в България от списъка, изберете си роля и изпълнете сюжета.

Съева дупка – разполага се на 11 км. от Ябланица. Това е единствена по рода си пещера в България съдържаща хеликтити. Последните представляват каменни шипчета, създаващи усещане за истински Космос.

Деветашка пещера – разполага се само на 15 км. от град Ловеч. Смятана е за една от най-огромните пещери в страната ни. Историята и датира отдавна, а само преди 50 години тя е била склад за нефт, ракети и храни.

Орлова чука – е пещера, която се намира на 11 км. от местността Две могили. Преди половин век, това място било открито от овчар, който пасял стадото си и така получило наименованието си. Сама по себе си тя все още не е изследвана изцяло, а митовете разказват, че дължината и минавала под земните пластове, прекосявала река Дунав и достигала бреговете на Румъния. Дали обаче това е истина или само легенда, все още не е известно.

Магура пещера се намира на 18 км. от град Белоградчик. Тя и до днес кара посетителите си да се прехласнат по уникалните изображения на стени и тавани, а акустиката, която носи в себе си, дава възможност за реализиране на неповторими концерти.

Чудните мостове се разполагат само на 5 км. от с. Забърдо. Около тях са пещери, всичко така уникално и будещо интереса на туриста. Всичката тази красота се дължи само на делото на природа и съчетанието на въздух, вода и камък.