История на Сапарева баня

За много туристи и почитатели на минерални курорти, Сапарева баня не е непозната и чужда дестинация. Тя, както и всяка друга местност носи своята история, когато и до днес буди интереса на гостите на този град.

Още в миналото местността Кременик от праисторическо село, била открита по време на археологически находки. На това място, животът започнал още в ранния етап на средния и по-късния неолит. За първи обитатели на праисторическото село е известно, че придошли от река Струма и носели повелия за цивилизации от Древността и за цяла Европа. Германия било наименованието на днешна Сапарева баня, а само по себе си то произлизало от Гермае и Германос. Според превода на траки, греем, значело „горещ“, а по тълкованията става видно, че така казвали хората на топлите минерални води в този край.

 

За името на Сапарева баня се носят и други повелия. Едни от тях разказват за бог Герман, който бил и бог на траки и се свързвал със светкавици и гръмотевици.

По време на археологически разкопки около Сапарева баня са намерени и множество паметници от древна Тракия, които представяли миналото на траките и главно ценените от тях качества на лечебната вода

Едва през III в. днешна Сапарева баня е популярна като град и се превръща във възлов пункт за Вътрешна Дакия, провинция. Малко по-късно през 1955 година към нея е добавена територията и на Джерман Гюргево, а в 1974 г. и село Сапарево. Статута му с такова населено място и територия бива запазен до 1986 година, когато Сапарево е отделено като самостоятелно селце.

За почитане и религията, типични за Сапарева баня и днес свидетелстват множеството църкви от Софийска епархия. Днес една голяма част в този кът на България почита източното православие. В региона и самия град има църкви, манастири и параклиси.

За почивка, престои, екскурзия и посещения къщи за гости в Сапарева баня ес широко отворени за гостите врати.

http://pri-orehcheto.bg/